Interactief presenteren – Een persoonlijke masterclass

Christa Althof en Rosita Setz
Van Duuren Management
Recensie geschreven voor Female Factor

Interactief Presenteren oogt als een overzichtelijk en toegankelijk boekje. Al zijn de icoontjes op de kaft wat kinderlijk, de ondertitel ‘Een persoonlijke masterclass’ en de tekst op de achterkant zijn veelbelovend. Omdat ik zelf bezig ben met public speaking workshops, is mijn interesse gewekt.

Het boek heeft een overzichtelijke hoofdstukindeling, voor elke fase van de presentatie, beginnend bij de uitnodiging om te komen spreken. Het leest makkelijk door het duidelijke, niet-wollige taalgebruik, en alle begrippen die onbekend kunnen zijn bij sommige lezers, worden uitgelegd. Doordat elke fase en elk onderdeel uitgebreid behandeld worden, is het een compleet overzicht van alles wat met presenteren te maken heeft. Ook moderne technieken die ter ondersteuning gebruikt kunnen worden, worden toegelicht, zoals interactie via Twitter.

Elk onderwerp wordt behandeld aan de hand van een vraag, bijvoorbeeld “Hoe open ik op een pakkende manier?” Hiermee kun je snel doorbladeren naar de vragen die jou interesseren. Wel is het bij veel vragen onwaarschijnlijk dat de lezer ze zich letterlijk afvraagt. De vraag “Hoe gebruik ik de kracht van storytelling?” zou niet opkomen bij iemand die onbekend is met storytelling als techniek, en is niet relevant voor iemand die dat wel is. Het antwoord op de vraag is dan ook vaak een uitleg die de vraag oproept: “Ok, ik weet nu wat storytelling inhoudt, hoe ga ik het toepassen?” Bij andere vragen, zoals “Hoe kom ik van mijn stopwoordjes af?”, is het signaleren van het probleem de eerste stap naar de oplossing. Iemand die zich deze vraag stelt, weet al dat hij stopwoordjes heeft, maar veel mensen zullen dat niet weten, en dus niets met het antwoord kunnen.

Het boek is zo compleet dat het lijkt of iemand die geen ervaring heeft met presenteren, na het lezen van dit boek de fijne kneepjes van het vak onder de knie heeft. Dat lijkt me onwaarschijnlijk, omdat presenteren iets is dat je vooral moet leren door te doen. Het boek bevat zoveel informatie dat de onervaren spreker er nerveus van kan worden. Enige ervaring is vaak vereist om het antwoord te kunnen plaatsen. Voor iedereen met een klein beetje ervaring worden er vooral open deuren ingetrapt. Wie echt de doelgroep is van het boekje, is me niet helemaal duidelijk.

Interactief Presenteren is een compleet boek met praktische tips voor het spreken voor publiek. De absolute beginner kan er de vragen uitpikken waarin hij geïnteresseerd is, en wellicht leren van de vragen die hij zich nog niet afvraagt. Na een presentatie kan hij het er nog eens bij pakken, om te evalueren waar het beter kon. De vraag is of iemand zonder ervaring met spreken dit boek koopt. Voor sprekers met enige ervaring, zoals ik, zijn het te veel open deuren. Wel nuttig zijn de oefeningen achterin, om je voor te bereiden op het spreken. Maar spreken leer je vooral door te doen.

This entry was posted in Recensies. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.