Hoe ziet een papierloze wereld er uit?

Al tijden zijn er technologische ontwikkelingen gaande die papier overbodig maken. Toch wordt daar nog weinig gebruik van gemaakt. Ik krijg nog regelmatig een pak papier in m’n handen gedrukt, in plaats van een emailtje. Natuurlijk, papier heeft zo z’n voordelen:

  • Je kan er op springen en het doet het nog steeds
  • Je hoeft het niet ‘uit’ te zetten tijdens het opstijgen en landen
  • Je kunt er met je mobiele printer (ook wel ‘pen’) direct dingen op zetten
  • Je kunt het iemand ongewenst onder z’n neus duwen

Toch zie ik veel voordelen in een papierloze (papierarme) wereld, nog afgezien van de bomen die je kan laten staan. Zo hoef ik niet meer al dat oud papier naar de papierbak te sjouwen, kan ik makkelijk 100 boeken meenemen in de trein en kan ik informatie makkelijk delen en versturen, zonder printer, scanner en postkantoor.

Ok, stel, we hebben een papierarme wereld. Hoe worden dan gratis kranten en in-flight magazines uitgedeeld in het vliegtuig? Als iedereen z’n eigen laptop, ipad of ander apparaat heeft, en interferentie met vliegtuigapparatuur kan worden voorkomen, dan kan er aan boord een WLAN zijn, met een fileserver met entertainment. Hier kun je je krantje digitaal lezen, een filmpje bekijken, het magazine doorbladeren en winkelen in de tax-free shop. Betalen voor je product doe je direct met je credit card, en de stewardess brengt je je koopwaar. Als ik nog even doorga, kan ik nog veel meer toepassingen verzinnen. Al denk ik dat het kotszakje toch echt van papier moet blijven…

Hoe gaat het met de gratis dagbladen die uitgedeeld worden op stations? Natuurlijk kun je de krant nu al online bekijken, als je er actief naar op zoek gaat. Het aannemen van een krantje is toch wat laagdrempeliger. Flyers, ook zo iets. De flyeraars willen je dolgraag iets vertellen (althans, degene die ze betaalt), maar vaak is daar enige overredingskracht voor nodig. Bij de gratis krant kun je nog zeggen: “Haal hier je iPad (met NFC-chip, ga ik even vanuit) langs, en de Metro van vandaag staat erop.” Maar flyers zijn ongewenster. Automatisch sturen naar alle apparaten in de buurt (zonder spamfilter)?

Wie weet, als Apple z’n apparaten bespringbaar maakt, Boeing z’n apparatuur beter afschermt tegen interferentie en printen überhaupt niet meer nodig is, is papier straks alleen nog goed voor spam. Plak ik wel een Nee-Nee-sticker op m’n voorhoofd.

This entry was posted in Ideeën and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.